Schapeweg 8 | 9982 BA | Uithuizermeeden

0595-434223 06-27526433

Onderhoud

Het is van belang om uw zonnepanelen in goede staat te houden, zodat u er optimaal van profiteert. Veel mensen vragen zich echter af hoe zonnepanelen onderhouden moeten worden en wat het onderhoud van zonnepanelen kost. Deze twee vragen worden hier beantwoord.

Het belang van onderhoud aan zonnepanelen

Zonnepanelen liggen 24 uur per dag en zeven dagen in de week buiten. Hierdoor worden de panelen constant blootgesteld aan weersomstandigheden die zorgen voor vervuiling. Voorbeelden van vervuiling zijn stuifmeel dat blijft kleven aan de panelen of de vorming van mos. Bovendien kunnen zonnepanelen beschadigd raken. Door uw zonnepanelen goed te (laten) onderhouden kunt u voorkomen dat haarscheurtjes te laat ontdekt worden.

Slecht onderhoud kan uiteindelijk gevolgen hebben voor het rendement van de zonnepanelen. Het rendement kan met twee tot vier procent afnemen als gevolg van slecht onderhoud. De gevolgen van nalatig onderhoud kan ook invloed hebben op uw terugverdientijd. Bovendien staan zonnepanelen vaak in serie geschakeld. De energieopbrengst van de gehele keten wordt gemeten aan de hand van het slechts presterende zonnepaneel. Nalatigheid op het gebied van onderhoud is daardoor funest voor uw investering.

Wanneer u de tips op deze pagina in acht neemt, voorkomt u eventueel rendementsverlies en kunt u in ieder geval minimaal 25 jaar optimaal genieten van uw installatie.

onderdeel zonnepaneel

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Het is aan te raden om uw zonnepanelen minimaal één keer per jaar te laten checken op vuil en deze vervolgens schoon te maken met een zachte bezem of spons. Het is belangrijk dat er met middelen wordt gewerkt die de coating niet aantasten of anderszins de panelen beschadigen. Vlekken van een schoonmaakmiddel of krassen op het paneel kunnen het rendement namelijk nadelig beïnvloeden. U kunt er voor kiezen om dit zelf te doen, maar ons advies is dit te laten doen door een specialist.

Wanneer u een plat dak heeft, is het makkelijker om de taak zelf uit te voeren. Het is wel belangrijk om aan uw veiligheid te denken bij het werken op het dak. Mocht het uitvoeren van de controle lastiger zijn, doordat u bijvoorbeeld een aflopend dak heeft, dan is het aan te raden om een specialist in te schakelen.

Buiten het reinigen van de zonnepanelen is het verstandig om eens in de vier jaar een inspectie uit te laten voeren. Deze inspectie wordt gedaan op de bekabeling, de omvormer en het zonnepaneelsysteem. De inspectie wordt altijd gedaan door een specialist.

Omvormer

Het is goed om naast de zonnepanelen zelf ook uw omvormer te laten controleren. Dit kan vrij gemakkelijk door één keer per half jaar de omvormer te controleren op stof. Wanneer zich veel stof rond de omvormer verzamelt, is het lastiger om deze goed gekoeld te houden. Dit leidt tot een verkorte levensduur en bovendien een lager rendement.

Onderhoud door specialist

Voorbeelden van werkzaamheden die door een specialist uitgevoerd kunnen worden bij het onderhoud van zonnepanelen zijn:

  • Schoonmaak van uw zonnepanelen
  • Fysiek nameten van uw zonnepanelen, de bedrading en omvormers
  • Kwaliteitscheck op het installatiemateriaal in verband met oxidatie en stevigheid

Wat kost het onderhoud van zonnepanelen?

Wanneer u een vakman inschakelt voor de onderhoud van uw zonnepanelen, dan kost dit normaal gesproken ongeveer € 110,- voor een volledige controle en schoonmaakbeurt. Verder kunt u uw zonnepanelen voor ongeveer € 5,- per paneel schoon laten maken. Wanneer u de exacte kosten op zou willen vragen, kunt u een gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Dit kan zowel telefonisch als via onze contactsheet hieronder. Wij bieden ook onderhoud aan op contractbasis.

Nanocoating

Mocht u het constant onderhouden van uw zonnepanelen teveel werk vinden, dan biedt nanocoating wellicht een oplossing. Net name in natte gebieden, dus ook in Nederland, zorgt nanocoating voor een herstel van het rendement van gemiddeld 20%. De nanocoating zorgt er voor dat het vuil zich niet hecht op de zonnepanelen, maar eraf spoelt bij een regenbui. Hierdoor bent u verzekerd van een goed rendement tussen de schoonmaakbeurten in.

Op deze pagina heeft u het een en ander kunnen lezen over het onderhoud van zonnepanelen. Wanneer u meer informatie wil omtrent de aanschaf en het onderhoud van zonnepanelen, kunt u hieronder vrijblijvend offertes aanvragen om bedrijven te vergelijken.