Schapeweg 8 | 9982 BA | Uithuizermeeden

0595-434223 06-27526433

Herstel Aardbevingsschade

Toepassing

Dat de Groningse woningen het zwaar te lijden hebben van de gaswinning is geen onbekend verhaal. Wij verrichten metselwerk, vervangen schoorstenen en stutten muren. Muren die licht gescheurd zijn brengen we wokkels in aan. Hieronder ziet u een uitleg wat dit precies inhoudt.

De filosofie achter de ‘wokkel’ is even simpel als logisch. Bij het ontstaan van scheuren in metselwerk neemt de spanning daarin af. Om de verbinding te herstellen, is het plaatsen van wapening de meest voor de hand liggende oplossing. De wokkelvorm van de HeliBar is niet alleen sterk, maar tegelijkertijd dermate flexibel, dat die de noodzakelijke bewegingen in het metselwerk opneemt.  Bovendien is de treksterkte van het materiaal opgewaardeerd naar 1.000 N/mm². De voor het metselwerk noodzakelijke beweging wordt over de hele lengte van de Helibar verdeeld.
In de praktijk worden de wapeningsstaven nagenoeg altijd van buitenaf aangebracht en afgewerkt. Hierdoor blijft de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt. De reparatiemethode is zodanig, dat vrijwel niet te zien is waar de reparatie is uitgevoerd.

wokkel

Het ‘wokkelsysteem’ is simpel en snel toepasbaar. Enkele voegen worden volgens een patroon tussen de 40 en 70 mm diep uitgefreesd. De staven, die in elke willekeurige hoek kunnen worden gebogen, worden in de vrijgemaakte voegen vastgezet met een speciaal ontwikkelde krimpvrije twee-componenten mortel.
Nadat de voegen met normale voegspecie zijn afgevoegd, en de scheuren in de stenen met een op kleur te brengen restauratiemortel zijn weggewerkt, is het gescheurde metselwerk volledig gestabiliseerd.

Resultaat

Constructieve belastingen worden volledig ondersteund en verdeeld. Er worden geen extra spanningen in de constructie gebracht. Flexibiliteit van de reparatie past zich aan de normale voor het gebouw noodzakelijke bewegingen aan.  De “wokkel” vereenvoudigt latei- en kozijnvervanging en is tevens een economisch alternatief voor inboeten/herbouwen van metselwerk.

Indien u een geïnteresseerd bent in een offerte voor herstelwerkzaamheden aan uw door gasbevingen beschadigd huis, kunt u onderstaande contact formulier gebruiken.