Schapeweg 8 | 9982 BA | Uithuizermeeden

0595-434223 06-27526433

Hoe werkt het?

Hoe werken pelletkachels?

werking pelletkachels

De pellets worden in een reservoir gedaan. Door een wormwiel wordt de juiste hoeveelheid pellets in de verbrandingsruimte gebracht. De pellets worden hier automatisch tot ontbranding gebracht en wordt automatisch voldoende verbrandingslucht toegevoerd door een elektrisch geregelde ventilator. Dit proces wordt voortdurend gecontroleerd en bijgesteld. Vervolgens wordt de schone, verwarmde lucht wordt voor het grootste gedeelte door een (al dan niet geluidsarme) ventilator de kamer in geblazen. Een klein deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte. Hierdoor is de kachel handwarm, maar niet gloeiend heet.

Voor pelletkachels is geen afvoerpijp tot boven het huis benodigd omdat dit soort kachels niet afhankelijk is van trek. De rookgassen worden via een rookgasventilator door een afvoerpijp naar buiten geblazen waardoor een smal (80 mm) rookkanaal voldoende is. Meestal is een kanaal van 2 meter voldoende om perfect te kunnen functioneren aangezien pelletkachels een ideale en zeer schone verbranding hebben waardoor geen stank ontstaat.

U kunt de gewenste temperatuur eenvoudig instellen via een display. De kachel zorgt er vervolgens zelf voor dat deze temperatuur behaald en behouden wordt.
Met een vulling van 15 kg pellets kan (afhankelijk van de gewenste warmte, de buitentemperatuur en de isolatie van de woning één tot vijf dagen gestookt worden. Een zakje pellets van 15 kilo kost gemiddeld rond 4,- à 5,- euro. Grotere hoeveelheden inkopen is ook mogelijk en is voordeliger. De hoeveelheid as die overblijft is slechts 0,5% en hoeft maar eens in de week verwijderd te worden.

De pellets zijn onder hoge druk samengeperst en gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie. Er worden geen toevoegingen gebruikt en er worden ook geen bomen voor gekapt (alleen die voor uitdunning van het bos gekapt moeten worden).

Geef een antwoord