Schapeweg 8 | 9982 BA | Uithuizermeeden

0595-434223 06-27526433

Ketelonderhoud

Onderhoud van de cv-ketel

Van een cv-(combi)ketel mag je verwachten dat hij een jaar of 15 meegaat. Maar dan moet je hem wel onderhouden. Zo blijft hij veilig en zuinig werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals koolmonoxidevergiftiging.

Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen. En werkt de ketel efficiënter. Wij adviseren een onderhoudscontract af te sluiten. Dan krijgt je ketel regulier onderhoud en wordt je ook snel geholpen als in een vorstperiode duizenden ketels tegelijk het loodje leggen. Ook voorkom je met regelmatig onderhoud problemen met garantie op ketel en onderdelen.

De fabrikant schrijft voor hoe vaak een ketel onderhouden moet worden. Dit kan variëren van elk jaar, tot elke 2 of zelfs 3 jaar.

Let  op: zo’n voorschrift kan een beperkende voorwaarde voor de garantie van de cv-ketel zijn! De fabrikant stelt dan bijvoorbeeld als conditie voor de garantie: “Het toestel dient conform het – naam fabrikant – installatievoorschrift te worden geïnstalleerd. Er dient ten minste 1 maal per jaar een onderhoudsbeurt te worden uitgevoerd.”

Met een onderhoudscontract:

  • Heb je minder kans op storingen
  • Word je sneller geholpen
  • Bespaar je meer energie
  • Verleng je de levensduur
  • Is je cv-ketel veiliger

70% van de consumenten die aan ons onderzoek over cv-ketels hebben meegedaan heeft een onderhouds/servicecontract. Veelal bij hetzelfde bedrijf dat de ketel heeft geïnstalleerd.

Onderhoudscontracten

Onderhoudscontracten zijn er in alle vormen en maten. Vaak betaal je jaarlijks een bedrag voor het reguliere onderhoud: het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel.

Vervolgens zijn er allerlei varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten betaalt. Bij het meest voorkomende contract betaal je geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Het meest complete contract, bijvoorbeeld een ‘all-in service contract’, dekt ook de materiaalkosten. Zo’n contract is natuurlijk wel wat duurder. De looptijd ervan kan beperkt zijn: dan gaat het na een vantevoren bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar vanaf de aanschaf van de ketel) over in een gewoon servicecontract mét materiaalkosten.

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en defecten nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. Want in de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverhoopt probleem in dat eerste jaar. Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

Erkend installateur en OK-CV

Sluit alleen een onderhoudscontract af bij een Erkend Installateur. Dit keurmerk wordt uitgegeven door installatiebranchevereniging Uneto-VNI. Bedrijven met het keurmerk OK CV zijn nog beter. Dan heb je de garantie dat de monteur gediplomeerd Energie Service Specialist is en alle belangrijke controles uitvoert tijdens een onderhoudsbeurt. Ook krijg je dan advies over energiezuinig en veilig gebruik van je cv-installatie.

Aanbevelingen voor veilig onderhoud

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over koolmonoxideongevallen (pdf, november 2015) bleek dat ook erkende installateurs soms cruciale fouten maken. Daarom heeft Uneto-VNI aanbevelingen voor alle installateurs opgesteld voor een veilige werking en verantwoord onderhoud van gastoestellen. Op aandringen van de Consumentenbond zijn deze aanbevelingen ook in begrijpelijke taal openbaar gemaakt, zodat consumenten hun installateur kunnen vragen of hij werkt volgens deze procedure. Uneto-VNI heeft een film over deze aanbevelingen gemaakt. Hij is bedoeld voor monteurs maar ook voor consumenten interessant om te bekijken.

Volgens deze aanbevelingen moet een installateur bij een onderhoudsbeurt het volgende controleren:

  • de waarden van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van het gastoestel.
  • de veiligheid van de rookgasafvoer. Woon je in een appartementencomplex dan controleert de installateur de aanwezigheid van de koolmonoxide in de ruimte.
  • de afstelling van het gastoestel. Een optimale afstelling zorgt voor een veilige en energiezuinige werking van het gastoestel.
  • de aanwezigheid van voldoende ventilatievoorzieningen in de ruimte.
  • de montage van de installatie. Aandachtspunten zijn de bevestiging van de rookgasafvoer en controle op lekkages.

Bij installatie van een nieuwe ketel moet de rookgasafvoer vervangen worden. Rookgasafvoeren zijn ontworpen om net zo lang mee te gaan als een cv-ketel, niet veel langer. Hierop besparen kan tot lekkages en daardoor koolmonoxidevergiftiging leiden.

Consumentenbond pleit samen met Uneto-VNI, Brandweer Nederland en andere organisaties voor een verplichte erkenningsregeling voor cv-monteurs, met strenge eisen aan vakbekwaamheid en controles daarop. Zo moet het onmogelijk worden dat beunhazen gevaarlijke situaties veroorzaken en dat eerder gemaakte fouten over het hoofd worden gezien bij een onderhoudsbeurt.

Wat kun je zelf doen?

Naast het onderhoud door de specialist zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen aan cv-ketelonderhoud:

  • De radiatoren en ketel ontluchten. Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Dit is slecht voor je ketel en energiegebruik. Bekijk het volledige stappenplan voor ontluchten op de website van GasNed. Moderne ketels hebben meestal automatische ontluchting. Luid geruis in de leidingen kan ook wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid.
  • Controleer de waterdruk in de cv-installatie. Op het display van de ketel zie je de huidige druk. Is de ketel aan het verwarmen? Dan is de druk hoger dan wanneer het water koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Kijk in de handleiding wat de optimale druk is en vul water bij als de druk in koude toestand lager is. Ook hiervoor vind je een stappenplan op de site van GasNed.

Onderdelen

De volgende onderdelen van de cv-ketel gaan het vaakst kapot:

  • de driewegklep (zorgt bij combiketels voor het schakelen tussen verwarming en warm water)
  • de elektronische ontsteking
  • besturingsautomaat/software
  • onderdelen van de brander
  • sensoren
  • de pomp
  • de warmtewisselaar
  • het expansievat (geen onderdeel van de ketel zelf)

Bij ruim een kwart van ruim 6000 mensen uit ons doe-mee-panel die meewerkten aan een onderzoek over cv-ketels is de driewegklep van de huidige ketel wel eens kapot gegaan. Nieuwe ketels van Intergas, Itho Daalderop en Ferroli werken zonder driewegklep. Kan ‘ie ook niet kapot gaan. Nadeel is wel dat de ketels van deze merken vanuit ‘warme start’ soms veel te heet kraanwater leveren, zo blijkt uit onze test.

Fabrikanten geven standaard een langere garantie op de warmtewisselaar dan op de overige onderdelen. Materiaalkosten voor een kapotte driewegklep kun je dus alleen voorkomen door een all-in-servicecontract af te sluiten. U kunt van het onderstaande contactformulier gebruik maken om een afspraak te maken voor de onderhoud.